برنامه 4 مرحله‌اي تناسب اندام خانواده






اگر تمايل داريد خانواده‌اي سالم داشته باشيد و چاقي دست از اعضاي خانواده شما بردارد، بايد واقع‌بينانه به شرايط زندگي خانوادگي خود نگاه کنيد. اعضاي خانواده شما چه تغذيه‌اي دارند؟ آيا تحرک بدني و ورزش کافي دارند؟ نتايج مطالعات نشان مي‌دهد که کودکان در خانواده‌هايي که پدر و مادر نيز فعالانه در برنامه‌هاي کاهش وزن و تغذيه سالم شرکت مي‌کنند بيش از کودکاني که چنين برنامه‌هايي را در خانواده خود ندارند، وزن کم مي‌کنند. در اين برنامه‌هاي خانوادگي، والدين نقش رهبر را ايفا مي‌کنند و خانواده با حمايت يکديگر تيمي را تشکيل خواهند داد که در راه تناسب اندام، گام‌هاي موثري برمي‌دارند.
محققان با انجام مطالعات گوناگون روي اعضاي خانواد‌ه‌هاي متعدد در سراسر جهان، در نهايت به يک فرمول چهار مرحله‌اي که رمز تناسب اندام خانواده است، پي برده‌اند. اگر شما هم اين چهار مرحله را بشناسيد و آن را در زندگي خود اجرا کنيد، پس از چندي خانواده‌اي با تناسب اندام خواهيد داشت.

1) برنامه‌ريزي کنيد

ممکن است در خانواده شما، مادر اضافه وزن داشته باشد يا يکي از پسرها خيلي چاق باشد. همه اعضاي خانواده بايد به کاهش وزن او کمک کنند. اگر شما همگي سر سفره ناهار انواع غذاها را ميل کنيد و به آن يک نفر بگوييد چون تو چاقي هستي، بايد امروز رژيم بگيري، برايش بسيار دشوار خواهد بود که به رژيم خود پاي‌بند باقي بماند. بنابراين اولين گام براي داشتن خانواده‌اي که همه اعضاي آن تناسب اندام دارند، اين است که همه شما در کنار هم جمع شويد و براي برنامه غذايي يک روز، يک هفته و حتي يک ماه اعضاي خانواده با مشورت و همفکري يکديگر برنامه‌ريزي کنيد. اين يک پروژه مشترک است که فوايد آن نصيب سلامت تک‌تک اعضاي خانواده خواهد شد. وقتي در جلسه خانوادگي دور هم جمع مي‌شويد، از تک‌تک اعضاي خانواده بپرسيد غذاهاي مورد علاقه آنها کدام‌اند، همچنين چه فعاليت‌هاي بدني را دوست دارند. براي مثال، پياده‌روي، فوتبال و... سپس برنامه‌اي غذايي بريزيد که علايق تک‌تک اعضاي خانواده را به هم مربوط کند و همچنين برنامه‌اي براي فعاليت بدني در طول هفته بريزيد که همه اعضاي خانواده شما علاقه‌مند به شرکت در آن باشند. براي مثال، قرار بگذاريد جمعه صبح همگي به کوه‌پيمايي برويد و يا اگر يکي از اعضاي خانواده پيتزا دوست دارند در يکي از شب‌هاي هفته يک پيتزاي بزرگ خانواده بخريد و با هم ميل کنيد. به اين ترتيب هم غذاي مورد علاقه‌تان را خورده‌ايد و هم با تقسيم آن ميان اعضاي خانواده در خوردن يک غذاي چاق‌کننده زياده‌روي نکرد‌ه‌ايد. به اين ترتيب، تمام اعضاي خانواده با داشتن هدفي متمرکز در راه تناسب اندام همراه يکديگر خواهيد بود.

2) اصول تغذيه سالم را ياد بگيريد

بسياري از متحققان اعتقاد دارند که اگر کودکان از سنين پايين فرهنگ و اصول تغذيه سالم را بياموزند، خودشان بهترين کنترل کننده رژيم غذايي‌شان خواهند بود. بنابراين آموزش تغذيه سالم را به يک سرگرمي روزانه براي اعضاي خانواده‌تان تبديل کنيد. در طول هفته، سمينارهاي يک روزه‌اي از طرف موسسات رژيم درماني و تغذيه سالم برگزار مي‌شود. شما و اعضاي خانواده‌تان همراه يکديگر در اين سمينارها شرکت کنيد. از طرف ديگر، برنامه‌هايي از تلويزيون پخش مي‌شود که تعدادي از افراد چاق در آن شرکت کرده و بر اساس برنامه ورزشي و رژيم غذايي ويژه‌اي وزن کم مي‌کنند. مي‌توانيد در کنار يکديگر جمع شويد و ببينيد آنها از چه ايده‌هايي براي کاهش وزن استفاده مي‌کنند. سي‌دي‌ها و دي‌وي‌دي‌هايي در بازار وجود دارد که در آن روش طبخ‌ غذاي سالم آموزش داده شده است. مي‌توانيد يکي از آنها را خريداري کنيد و در يک روز تعطيل در کنار همه اعضاي خانواده براي ناهار يا شام يکي از آن غذاهاي سالم را تهيه کنيد. سي‌دي و دي‌وي‌دي هايي براي ورزش‌هاي ايروبيک در بازار وجود دارد. مي‌توانيد همه اعضاي خانواده را تشويق کنيد که براي سرگرمي هم که شده در کنار يکديگر با آن ورزش کنيد. در اين صورت هم حسابي مي‌خنديد و شاد مي‌شويد چون پيش از اين چنين تجربه‌اي نداشته‌ايد و هم به تناسب اندام اعضاي خانواده کمک کرده‌ايد.

3) با هم غذا بخوريد

نتايج مطالعات بسياري نشان مي‌دهد که شام خوردن اعضاي خانواده در کنار هم نقش مهمي در سلامت تغذيه و تناسب اندام افراد خانواده دارد. نتايج اين مطالعات نشان مي‌دهد که اعضاي خانواده در اين موقعيت بيشتر سبزي و ميوه مي‌خورند، کمتر غذاهاي سرخ کرده و نوشابه مي‌خورند و چربي‌هاي اشباع شده و ترانس کمتري جذب خون‌شان مي‌شود. همچنين ميزان مصرف غذاهاي شيرين در يک سفر خانوادگي کاهش مي‌يابد. در اين شرايط فيبرها و مواد معدني و ويتامين‌هاي بيشتري از غذاها جذب بدن اعضاي خانواده مي‌شود. اين مطالعات تاکيد دارد که کودکان هنگامي که در کنار اعضاي خانواده غذايي مي‌خورند، تغذيه سالم‌تري دارند. شما مي‌توانيد از کودکان در تهيه غذاها در آشپزخانه کمک بگيريد و روش طبخ و تهيه غذاي سالم را به آنها بياموزيد. مي‌توانيد کتاب‌هاي «ويژه آشپزي با کودک» را از يک کتاب‌فروشي بخريد و هر روز يکي از غذاهاي آن را با همکاري کودک‌تان در منزل براي ناهار يا شام اعضاي خانواده تدارک ببينيد. شما مي‌توانيد با روش‌هاي ديگري نيز کودک‌تان را در کارهاي تهيه غذاي سالم در منزل درگير کني.
اينها نمونه‌هايي از پيشنهادهاي ما براي شما هستند:‌ به همراه کودک‌تان فهرستي از مواد غذايي سالم را تهيه کنيد که براي پخت غذا به آنها نياز داريد. سپس براي تهيه آنها او را به خواروبارفروشي بفرستيد. به کمک فرزندتان فهرستي از غذاهاي سالمي که براي يک هفته مي‌خواهيد در منزل تهيه کنيد، آماده کنيد و از او بخواهيد آن را به صورت فهرست غذايي زيبايي براي ارايه به اعضاي ديگر خانواده، آماده کند. غذاهايي مانند ساندويچ و پيتزا را که مورد علاقه کودکان است، با کمک خود آنها در منزل به صورت سالم‌تر تهيه کنيد.

4) با هم ورزش کنيد

برنامه‌اي براي ورزش و تحرک بدني اعضاي خانواده تدارک ببينيد. فعاليت بدني اعضاي خانواده در کنار يکديگر اعتماد به نفس تک‌تک افراد را بالا مي‌برد و اعضاي خانواده را به هم نزديک‌تر مي‌کند. کودکان به ويژه هنگامي که احساس کنند در يک تيم خانوادگي مشغول ورزش هستند، بيشتر وزن کم مي‌کنند. براي اينکه روحيه يک تيم مشترک را پيدا کنيد، لباس‌هاي ورزشي يک رنگ و يک شکل براي اعضاي خانواده‌تان تدارک ببينيد. شما مي‌توانيد يک مسابقه دو و يا فوتبال با تيم خانوادگي يکي از همسايگان، فاميل يا دوستان‌تان ترتيب دهيد. به اين ترتيب، اعضاي دو خانواده مجبور به تحرک و فعاليت بدني مي‌شوند.
منبع:www.salamat.com